Kaktüsler için saksı seçerken;
*Enine genişleyen kaktüsler için bitkinin çapından üyüyen kaktüsler için,bitkinin boyunun yarısı kadar olan saksı
seçilmelidir.
Genellikle plastik,seramik saksılar tercih edilir.Metal, galvaniz olanlarda çok şık durur ama saksını küf tutma olasılığına karşı dikkatli olunması gerekir.toprak saksılarda da suyu çekme ihtimali vardır.bu yüzden toprağın nemini ayarlamakta zorluk çekebilirsiniz.
Toprağın hazırlanması;
Kaktüsler ve etli bitkilerin nasıl bir toprak sevdiğini ezbere bilmek imkansız.Bazıları besini yüksek severken,bazıları zayıf toprak sever.Eğer toprağını değiştiriyorsak kendi toprağını inceleyip ona göre eşdeğer bir toprak hazırlamak en doğrusu olabilir.Çünkü üreticiler bitkinin isteklerine göre en uygun toprağı seçmişlerdir.Ama eğer bitkinin hiç gelişemediği görüyorsak ona zengin bir toprak hazırlanması gerekir.
Genellikle funda toprağı,kaba kum,sünger taşı kırıkları kullanılır.En zayıf toprak çeşidi kaba kum,sünger taşı kırığı ve normal topraktan oluşur.Funda toprağı besin gücünü yükseltmek için ilave edilir.Hazır satılan topraklarda kullanılabilinir.Özel kaktüsler için hazır topraklar vardır ve iyide sonuç verir.
Saksıya yerleştirme;
İlk öncelikle saksı dezenfekte edilmesi gerekir.Ama iyide durulanmalıdır, sabun kalıntısı kalmaması gerekir.Saksının en altına sünger kırıkları (yoksa ufak taşlar) konulmalıdır.çünkü bitkinin yeterli hava almasını sağlar drenajı kolaylaştırır. Sonra biraz hazırlamış olduğunuz topraktan koyun ve bitkiyi ortalayacak şekilde yerleştirin.daha sonra bitkini etrafına toprağı boşaltın ve hafifçe toprağa bastırın, bitkiyi tutması için.ve son olarak toprağın üzerisine ufak taşlar koyabilirsiniz.Bu suyun toprağa bol bol sızmasını sağlayacaktır.
FERDİ BİNİCİ www.kaktussergisi.com