Geçen sene yaz başlarında aldığım ilk lithopsumu ne yazık ki bir kaç ay yaşatabildim. Bu yüzden lithops yetiştirme hevesim başlamadan bitti. Ama nisan ayı ortalarında aldığım lithopslarla yeni serüvenim başlamış oldu. Bu sefer yaşayacağım tecrübeleri sizlerle paylaşmak istedim.
Lithopslarım gelir gelmez aldı beni bir telaş. Saksı ve toprağı değiştirmeli mi, sulama ve gübrelemeye başlamalı mı? Tabi hemen Taner Bey'e danıştım. Böylece toprak ve saksıları değiştirmedim. Çünkü, lithopslar saksıya sığmamaya başlayana kadar saksı ve toprak değişimine gerek yokmuş. Ama sulamada kararsız kaldım. Sulanmasa olabilir gibi geldi. Ama sadece nisan- mayıs aylarında gübreleme yapılacağı ve gübrelemenin de yılda üç kereden fazla yapılamayacağı belirtildiğinden nisan sonu toz gübre kullanarak sulama yaptım. Bir de mayıs da gübreli sulama yapıp, bu seneki gübreleme olayını kapatırım diye düşündüm. Ancak bu arada lithopslarımdan birine sulama uygulamadım. Yolladığım fotoğrafda ortada olan. O zaman dış yapraklar daha diri idi. Dış yapraklar da tamamen kuruyana kadar sulama yapılmamalıymış. Bakalım ne olacak.
Yazan: astop 2.5.2009 17:46:56
Yılbaşı çiçeğim geçen sene şubat ayı sonuna kadar çiçek açmıştı. Çiçeklenme döneminden sonra toprağını değiştirdim. Ama aşırı köklenme olduğu ve saksının küçüklüğünden tam bir toprak değişimi olduğu söylenemez. Bundan mı, yoksa sulamadan mı bilemiyorum üzerinde hala tomurcuk yok. Kasımdan sonra sulamayı da aşırı yapmadım, yerini de değiştirmedim ama yine tomurcuk yok. Acaba kaloriferli ortamda olduğu ve günde 12 saatten fazla ışık almaması gerekiyorken salonda olduğundan daha fazla ışığa maruz kaldığından mı bu problemi yaşıyorum acaba?
Tırnak çiçeği, kedi tırnağı, ipek çiçeği diye de biliniyor. Çok güzel bir dış mekan çiçeği bence. Kolay bakımı ve üremesinin yanı sıra, rengarenk çiçekleri ile de insanı cezbediyor. Bu benim geçen yaz açan tırnak çiçeklerim. Pek fazla rengi yoktu. Ama bu sene olmayan renkleri aralarına katacağım inşallah.
euphorbia trigona bir succulenti bir arkadaştan aldım diktiğim andaki fotorafını göndermiştim. Diğer adının süt ağacı olduğunu öğrendim. Gelişmesini beklerken korktuğum başıma geldi. maalesef kaybettim. birden alttan yumuşarsın gibi oldu. toprağa değdiği yerden yana yatıverdi. arkadaştan aldığım bir çelikti. üretmem için ne yapmalıyım. tekrar isteyecem. aynı üzüntüyü yaşamak istemiyorum. yardımcı olursanız sevinirim. saygılar.
Yazan: dogan 2.5.2007 00:11:23
Selam Arkadaşlar uzun süredir succulent koleksiyonu oluşturma gayretindeyim.Gelecektede bu koleksiyonun en güzel örneklerinden resimler göndermeye devam edeceğim.Koleksiyon oluştururken en önemli şey bilgilenmek.Çünki her yeni bir bitki için bilinmesi gereken birsürü detaya ihtiyaç duyuluyor. Yaşadığım yer iklim olarak işimi epeyce kolaylaştırıyor.Tek sorun aşırı nemli havalar Temmuz ve Ağostos ayında güneşi gölgeliyor ve buda bitki yapraklarında veya gövdesinde sorunlar oluşturuyor. Bo çiçekli günler,Meryem
Yazan: meryem 21.5.2007 08:25:37